Kispeterdi termelő, végzettségét tekintve cukrász. Leginkább vásárokon és rendezvényeken vesz részt, mint helyi terméket előállító termelő, de megrendelésre is készít bármilyen fajta cukrászterméket. A rendezvényen való árusítások legfőbb termékei a kürtőskalács és a házi rétes, melyet a hagyományos módon készít el. A házi alapanyagokból készített tésztát pihentetés után kinyújtja. A kinyújtott tésztát zsírral locsolja meg, és miután vagy öt percig szikkadni hagyta, tetszés szerint cukorral, édesített nyers gyümölccsel, túróval, tejföllel, tökkel, mákkal, dióval, vagy más effélével tölti meg. A mi generációnknak már a nagymamái között is kevés akad, aki tudta, tudja a technikát, szerencsére mégis találtunk valakit, aki még idejében eltanulta egy mestertől, sőt, az elengedhetetlen eszközt, egy igazi, foltozott, hímzett, életen át használt lenvászon abroszt is örökölt. Akinek ilyesmi nem jutott, sima pamutvászonnal is nekiállhat, csak előtte ne „öblítőzze szét", mert átveheti a tészta is a műízt.
Az igazi rétestészta Zsanett szerint minden fázisban csak kézzel készül, mert kényesebb a kelt tésztáknál és minden rezzenését követnünk kell az ujj szenzoraival.
A házi kürtőskalács készítése során egy édes kelt tésztából sodort csíkot csonkakúp alakú sütődorongra teker, majd ezt kristálycukorba hengergeti, és forró vajjal kenegetve faszénparázs fölött aranybarnára süti. Ennek során a kürtőskalácsra tapadt cukor karamellizálódik, és fényes, ropogós bevonatot képez. Miután végeztünk a sütéssel és az esetleges utóborítás fölvitelével, tartsuk a sütődorongot függőlegesen erős falap, vagy fémtányér fölé, a vékonyabbik végével lefelé. A kalácsot a sütődorong fém tengelyének a tányérhoz/laphoz ütögetésével választjuk le a dorongról. Az elvitelre szánt termékeket védőcsomagolással kell ellátni. A védőcsomagolás nyílásait leszűkíteni (összefogni vagy betűrni) csak kb. 5 perc elteltével lehet, amikor a gőz nagy része kiáramlott a kalács belsejéből. A védőcsomagolást lezárni csak a sütemény kihűlése (25–30 perc) után szabad. A kihűlt, kész süteményt nem szabad erős napsugárzásnak vagy hősugárzásnak kitenni. Védőcsomagolás céljára olyan hőálló anyag (pl. celofán) használható, amely a még meleg – vagy az eladás utáni esetleges szakszerűtlen tárolás (hőnek vagy nedvességnek való kitettség) miatt megolvadt – cukormázzal való érintkezés esetén is egy darabban eltávolítható a sütemény felszínéről. A kürtőskalács péksütemények esetében alkalmazott védőgázban is tárolható.
Elérhetőség:
7911 Botykapeterd Fő utca 1.
Tel: 06 70/672-7493
Barka Istvánné Szigetváron élő kézműves. Régóta mestersége a kosárkötés, amit éveken keresztül felnőttképzési programban oktatott is, ezzel segítve mások munkáját. 2000-ben dicsérettel kitanulta a fonottbútor-készítést.Leginkább zöldvesszővel dolgozik, de hántolt vesszőből is sok szép alkotása van. Fontosnak tartja a hagyományok és a népi motívumok megőrzését és továbbadását. A kosárfonás a fa megmunkálásának egyik legősibb szerkezeti formája. Története a legrégibb időkig nyúlik vissza és valamilyen formában – az alapanyagtól függően – szinte minden népnél előfordul. Az ember a természet megfigyelése közben ébredt rá a kosárfonás titkaira, tanítómestere többek között a fészekrakó madárvilág is lehetett. A Csallóköz földrajzi és éghajlati viszonya kiválóan alkalmas a fűz termesztésére. A Duna árterületei és a mocsaras nádasok mente természetes otthont biztosítanak a vadon termő, szinte erdőséget alkotó füzeseknek.
A fűzfafélék családja igen régi, de géncentruma Közép-Európa és Belső-Ázsia, főleg a Himalája vidéke, tehát az a hely, ahol a magyarság mozgott.
Valaha a falukban a kosárkészítés virágzó kézműipar volt. (Aranyvesszős: Alsó falunál a Duna töltése melletti füzes kiváló alapanyagot szolgáltatott) De nagyrészt mindenhol bekövetkezett az a folyamat, hogy feledésbe merült ez a nemzetközi mesterség, melyet valaha a magyarok fejlesztettek művészi fokra. Sajnos manapság a gépkocsival külföldre utazók akarva-akaratlanul megállnak az utak mentén letelepedett kosárárusoknál, és itt vesznek fonott piaci karkosarat, piknikkosarat, ruháskosarat, mózeskosarat, kandallókosarat, kenyértartó kosarat, hulladéktartó kosarat, tálcát vagy virágkosarat. Miért tesszük ezt, amikor elvben mi is előállíthatnánk ezeket a termékeket? Nem kell hozzá más, csak jól megválasztott anyag, erős kezek és egy kis fantázia.
Ildikó régóta tagja a Kaptár- és a Szinergia Egyesületnek. Önálló kiállítása Szigetváron volt, de az egyesületi közös kiállításokon mindig részt vesz, valamint a különböző vásári rendezvényeken rendszeresen bemutatja a termékeit.
Elérhetőség:
7900 Szigetvár, Vörösmarty u 21.
Tel: 06 30/908 0887
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© 2021 Szinergia Egyesület