Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

szinergialogo

leader

Elérhetőségek

Cím:
Szentlászló 7936

Egyéb információk

Egyéb információk:

Aki Szentlászlón jár, jól teszi, ha ellátogat a Csuhémúzeumon kívül a Zrínyi utcában található tájházba is.

Mivel a faluban a sváb nemzetiség nagy számban él, és aktívan tartja ma is külhoni-családi kapcsolatait, szükségesnek látszott egy igazi, helyi sajátosságokat bemutató gyűjtemény létrehozása és állandó elhelyezése.

Az épület német anyanyelvű tulajdonosa, Stefan Fath visszavásárolta s felújíttatta nagyszülei hajdani házát, majd a munkálatok befejezése után az épület négy helyiségét az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta.

A régi sváb porta felújításával nagyszerű tájház született a településen, mely helytörténeti és néprajzi gyűjteményt mutat be az ide látogatóknak.

A helyiek közreműködésével sok tárgy gyűlt össze, a Budai család irányításával minden a megfelelő helyre került. Margit néni és lánya, Kinga, azóta is a tájház körüli teendők ellátásában, rendezvények, nemzetiségi napok szervezésének megálmodásában és megvalósításában vállalnak nagy szerepet.

A Szinergia Egyesület Leader –programjában a Német Nemzetiségi Önkormányzat a 2003-ban átadott tájház felújítására, aktív tartalommal való megtöltésére nyert el anyagi forrásokat.

A tervezett fejlesztésének célja az volt, hogy a gyűjteményt a mai kor követelményeihez, igényeihez illeszkedve újszerűen mutassuk be, interaktívvá téve, hogy megfeleljen a 21. századi társadalmi, oktatási-nevelési és technikai igényeknek. Látogatóbarát és iskolabarát múzeummá kívántuk alakítani. Elsődleges célunk volt, hogy a látogatók ne csak „holt” anyagként ismerkedjenek meg a helyi nemzetiségi múlttal, hanem interaktív formában is. Ezáltal elősegítve a nemzetiségi múlt, hagyományok őrzését, átadását, továbbéltetését, az identitástudat erősítése érdekében.- mondta el érdeklődésünkre Budai Kinga

Az épület belső és külső felújításával kezdtük (festés, meszelés, mázolás). Ezt követően a kiállítás anyagának állagvédelme is megtörtént (szúvédelem, rozsdátlaníts, tisztítás stb.).

A kiállítást meghagytuk a 2003-as megnyitási állapotban, egy helyiség kivételével, amelyet oktatási – foglalkoztatási célra alakítottunk át. Itt helyeztük el a pályázati útón nyert interaktív eszközöket és játékokat, melyek segítségével újszerűen, játékosan tudjuk bemutatni a helyi múltat, hagyományokat, szokásokat.

Múzeumpedagógiai kiadványt, foglalkoztató füzet elkészítésére is sor került „Tájházi tekergő” címet kapta, mely segíti a kiállításon végigvezetve az ismeretszerzést, cselekedtetve, játékosan tanít.

A Tájháznak  honlapja is készült (www.szentlaszloitajhaz.hu), melyen keresztül információkat kaphatnak az érdeklődők a gyűjteményről, nyitva tartásáról, hozzákapcsolódó eseményekről, Szentlászló községről.

Aki pedig a hajdan volt népi élet emlékeiben való elmerülés után érzéseit barátaival is megosztaná, a Tájházról készült képeslappal üzenhet e látogatás élményeiről.