Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

szinergialogo

leader

Nagypeterden ilyenkor több mint ötszáz tő levendula virágzik. A lila mezőt, Farkas Mátyásné, Margitka gondozza. Húsz éve szeretett bele az illatába és azóta már rengeteg emberrel megszerettette a levendulát. A konyhában, a kozmetikában és a gyógyászatban egyformán hasznát veszik ennek a varázslatos virágnak.

levendula

A levendulától, Margitka is kivirágzott

Farkas Mátyásnét Nagypeterden bárki gyorsan megtalálja. Május végétől folyamatosan a levendulásban szorgoskodik. Az illatos, lila virág egész évben munkát és sok örömet ad számára.
„Éppen húsz évvel ezelőtt, Németországban láttam először egy hatalmas levendula-mezőt – mesélte Farkas Mátyásné. – Ahogy hazaértünk, rögtön ültettem pár bokrot és mindig nagy szeretettel gondoztam a virágaimat. Amikor már több virágom termett, elkezdtem felhasználni és elvittem egy fesztiválra, ahol nagy sikert arattam az illatosítóimmal. A Szinergia Egyesület biztatására fogtam hozzá, hogy komolyabban is foglalkozzak a termesztéssel. Ma már több mint 500 bokor levendulát gondozok és a Dunántúl legnagyobb kézműves vásárain megjelenek a termékeimmel."
Margitka sokféle szépséget készít a levendulából: poutpourit, illatosító zsákocskákat, koszorúkat, de szárítva is lehet tőle vásárolni, hiszen ezt a virágot sokféleképpen lehet felhasználni. A háztartásban, a konyhában, a gyógyászatban és a szépségiparban is fontos alapanyag. A saját háztartásában is nagy hasznát veszi és a családja már nemcsak az illatát, az ízét is megszerette. Szörpöt készít belőle, lekvárt ízesít vele és nagy kedvencük az illatos levendula-tea is.
„Mindig is szívesen foglalkoztam kreatív dolgokkal, szeretek varrni, gobelint hímezni és ezt jól össze tudtam egyeztetni a másik nagy szenvedélyemmel, a kertészettel. Mióta a levendulával foglalkozom, úgy érzem, hogy megtaláltam amivel a legnagyobb örömmel töltöm az időmet. Tavasztól, őszig a kertben vagyok, télen pedig készítem a levendulás termékekhez szükséges kézzel varrott kis zacskókat, szívecskéket, amiket megtöltök a szárított virággal."
Margitka azt mondja, a levendula nem igényel különleges törődést, mivel nem kényes virág. Sok gondoskodást azonban igen. Amire egy szép és hasznos ajándéktárgy elkészül belőle, legalább ötször hatszor kell kézbe venni. Egy szezonban tucatszor kapálja, körültekintéssel takarítja be, méretre vágja, szárítja és ugyancsak óvatosan tárolja a szárított virágot. A levendulát a Földközi – tenger környékén már az ókorban ismerték, illatszerként, kozmetikumként, gyógyszerként és fűszerként egyaránt használták. A gyógyászatban kiemelten értékes, ugyanis fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, lazító hatásai ismertek. Margitka két fajtáját termeszti. Az angol levendulának erősebb az illata és nagyobb a virága, a francia, igaz nem olyan látványos, viszont tovább tartja az aromáit, mert sokkal nagyobb az olajtartalma.