Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

szinergialogo

leader

kacatanya

Se nem Kán, se nem Gorica, legyen akkor Kán, eleje és Gorica vége, így keresztelték el a Káca tanyát. Kasper András, a tanya tulajdonosa szerelemből kezdett itt új életet, ma 100 hektáron gazdálkodik és még mindig úgy érzi, hét évvel ezelőtt érte őt a legnagyobb szerencse életében, amikor elment Orfűre egy gasztrofesztiválra.

Kasper Andrásék ismerik a kiváló füstölt áruk minden titkát
Kasper András hét évvel ezelőtt gyanútlanul elment a Muskátli vendéglőbe egy gasztronómiai fesztiválra és azóta ezt abba sem bírja hagyni. Igaz, ma már jobbára miatta is mennek a gasztronómia szerelmesei a hasonló rendezvényekre. Kasper András és Gergely Zsuzsi életét ugyanis alaposan felforgatta az a hét évvel ezelőtti találkozás.
„Milyen volt akkor az életem? – kérdezi Kasper András. – Három kutya és  négy macska jelentették az állataimat és nyüzsgő, stresszes hétköznapokat éltem az üzleti szférában. Egy export-importtal foglalkozó céget vezettem. A Muskátli vendéglőnél azonban megismertem a mostani feleségemet, aki sajtkészítőként volt ott jelen és elég gyorsan eldőlt, hogy ezzel minden megváltozik az életemben."
A házaspár ma 100 hektáron gazdálkodik. Állataikat ridegtartásban nevelik, takarmányaikat maguk állítják elő és a megtermelt húst maguk dolgozzák fel. A már kidolgozott és bejáratott sajtkészítés mellett, négy éve kezdtek el beletanulni  a füstölt húsok készítésébe is. Ma már Pécs legtöbb termelői piacán árulnak és sokan keresik meg tanyájukat is Kán és Gorica között, hogy hozzájuthassanak sonkáikhoz, szalámijukhoz.
„A disznó mellett, kecske, szamár, marha és birka húst dolgozunk fel – mondta Kasper András. – Ezek az általunk tartott állatok. Csak a saját magunk által termelt állatot dolgozzuk fel. Ridegtartásban neveljük őket, sem tápot, sem pedig gyógyszereket nem kapnak. Alapelvünk ugyanis, hogy minden a legjobb alapanyagon múlik."
Éppen ezért másfél évig nevelik azokat a disznókat, amiknek a combját sonkának szánják. A feldolgozás után egy hónapot töltenek száraz sóban ezek a húsok, a pácolás után legalább egy hét, de van úgy hogy dupla ennyi ideig tart a füstölés, majd 3-4 hónap érlelés következik. A Kaca tanyán tehát két év telik el, mire elkészül egy sonka.
„Az igazi sonka a sertés hátsó combjából, érett húsból készül. Egészben, sóban, és más fűszerekben pácoljuk, hosszú ideig, majd füstölés után száraz, hűvös helyen érleljük. Ez természetesen egy más minőség, mint amikor fél év alatt lesz egy disznóból sonka. Ott a hús sem olyan és a gyártás sem olyan, mint amilyennek lennie kellene, ezért nem is érdemes elvárni azt a minőséget. Mi nagyon örülünk annak, hogy van már arra lehetőség a környéken és Pécsen, hogy megbecsült áron, olyan vásárlóknak adjuk el a termékeinket, akiknek fontos, hogy mit esznek."
A Kaca tanyán úgy gondolnak a jövőre, hogy ugyanúgy építkeznek tovább ahogy eddig tették. Nagyobb területet nem tudnának ellátni, ezért nem akarnak több állatot sem. Azt viszont tervezik, hogy több napra is vendégül látják, akik ellátogatnak hozzájuk és azt is, hogy más formában is feldolgozzák a húsokat. Egy büfékocsit is szeretnének felszerelni, hogy ne csak füstölt áruikat lehessen megvásárolni, hanem a kiváló húsokat másként, frissen készült ételek formájában is meg lehessen kóstolni. Hogy hol? Hát természetesen, még több gasztrofesztiválon.

Sonkatippek a szakértőtől
Nézzük meg a színét, ha túl világos és nem teljesen száraz, akkor még éretlen és ettől íztelen a sonka. Ha mélypiros és száraz, sűrű az állaga és a felülete, akkor biztosan jó lesz. Ha fehér színű, sós bevonatot látunk a külsején, az azt jelenti, hogy túlszáradt és belül is túl sós. Nem tudjuk kiáztatni belőle az ízt és a külseje, akárhogy főzzük kérges lesz.
A túl száraz és a túl zsíros sonka sem jó. Az ideális, a 1,5-2 centiméter vastag zsírréteg – ilyet keressünk ha vásárolunk.