Az Ön bevásárlókosara

0 Termék összérték: 0 Ft
Megrendelés

szinergialogo

leader

Boldog csirkék és tojások Bükkösdről
Zékányék először csak saját háztartásuk számára kezdtek szabadtartású baromfik nevelésébe, de aztán rájöttek igény van, a természetes takarmányon nevelkedett, futkosós csirkékre, szép sárgahúsú tyúkokra. Éppen ezért elkezdtek egyre több csibét nevelni. Ma már van, hogy előfordul, egyszerre nyolcvan csirkét vágnak és napi ötven tojás felesleges abból, amivel tyúkjaik megajándékozzák a háztartást.
„Teljesen más íze és hússzerkezete van annak a csirkének, amelyik egész életét szabad helyen, szabad levegőn tölti, rengeteget mozog és füveket meg kukoricát eszik, tápok helyett – magyarázza Zékányné Golátz Tímea, a házicsirke előnyeit. – Nyilván az a baromfi, amelyik ketrecbe álldogál és természetes fényt lát egész életében, gyógyszerekkel etetik, mert rengeteg állat van egymás hegyén-hátán és gyorsabban terjednek közöttük a betegségek, az egy más típusú hús."
A tojáson is észre lehet venni, hogy mit eszik a csirke. A jól táplált tyúkok tojásait nem feltétlenül arról lehet megismerni, hogy sokkal sárgább a sárgája. Persze, ha sok kukoricát eszik a tyúk, akkor élénkebb színű a tojás, a fehérje és a sárgája is szebb színű, de az íze is sokkal összetettebb, mint a tápon nevelkedett tojások.
„Ha friss a tojás, a sárgája szépen ül a fehérje tetején és tiszta, átlátszó a fehérje. A friss tojásból minden finomabb, a majonéz, szebb a piskóta és az íze is sokkal kerekebb. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak az jó. A tojást nagyon sokáig biztonságosan lehet fogyasztani. Ha hűvös helyen tartják, hatvan napig is kiváló a minősége. Ráadásul nagyon gyorsan készülhet belőle valami egyszerű fogás. A tükörtojást és a rántottát is szeretjük, de a májkrém a kedvenc, amit úgy csinálok, hogy a frissen vágott csirke máját kis hagymán, lepirítok, teszek hozzá kevés sót, borsot, paprikát és néhány főtt tojást is összetörök vele, majd ezt a masszát kevés vajjal kikeverem. Friss zöldségekkel, friss kenyérre nagyon jó reggelire, vacsorára is."
Zékányné Golátz Tímea azt mondja 150-200 tyúk és ugyanennyi csirke már megélhetést biztosít és azt még egy család is képes szépen ellátni. Persze az lenne a jó, ha lennének olyan éttermek és vendégházak, ahol csak ilyen, jó minőségű alapanyagból készítenének enni a vendégeknek. Ha lenne saját csirkése egy-egy vendéglátónak, ami kiszámíthatóvá tenné, mikor mennyi pénz érkezik a munkából.
„Tapasztalunk ebben elmozdulást és azt is látjuk, hogy a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy tudják, milyen minőségű az a hús vagy zöldség, amihez hozzájutnak. Vannak, akik ebben már nagyon tudatosak és a jövő mindenképpen az, hogy minél több saját és helyi élelmiszert szeretnének fogyasztani az emberek."